Keresés ebben a blogban

2016. szeptember 13., kedd

Egyszerű példa – Játék a szavakkal 2.

Írta: Inkabringa

Mások életébe a saját elképzeléseinket belelátni és számon kérni teljes képtelenség, ennek ellenére széles körben használatos ez az eljárás. Megadja az igazság ismeretének, sőt, annak kizárólagos birtoklásának illúzióját. Ez garantáltan félreértések és félreértelmezések komikus vagy horrorisztikus erdejébe vezet. Egymás könnyebb megértésére és elfogadására az emberi tényezőt is figyelembe vevő, több szempontúságra törekvő technikákat találtak ki, melyek bárki által elsajátítható készségek, akár csak az írás, olvasás, biciklizés. Miközben nem vitatható, hogy lehet élni írás, olvasás és biciklizés nélkül is.

Mondok egy nagyon egyszerű példát. Az interneten keringő egyik intelligenciateszt feladatsora előtt két kérdésre kell válaszolni: 1. Hányadik gyermekként született a családba? 2. Hány testvére van? Ezzel a teszt készítői nyilván az aspiránsok épelméjűségéről akarnak meggyőződni. Azt gondolnánk, hogy e két kérdésre könnyű helyesen válaszolni. Itt jön a bökkenő. Vegyünk egy olyan embert, aki harmadik gyermekként született egy családba. Ámde, ha évekkel ezelőtt meghalt az egyik testvére, a második - jelen idejű - kérdésre („Hány testvére van?”) egyetlen őszinte választ adhat: „Egy testvére van”. A program ekkor szigorúan rádörren emberünkre: a válasz helytelen, javítson, hogy érdemessé váljon a tesztre. Emberünk lazán otthagyhatja az oldalt, mondván hogy egy fafejű ne mondja, hogy megvirradt, és ne mérjen intelligenciát, aki ilyen eshetőségre nem gondol. Vagy engedelmesen hozzáhamisíthatja válaszát az egyedül helyesnek tartott megoldáshoz, hogy a program kegyesen továbbengedje.
Konklúzió: éljünk olyan világban, ahol nemcsak kérdezni, hanem válaszolni is szabadon lehet.

Mi most úgy kérdezünk, hogy a választ senkinek nem kell kötelezően nekünk megadnia, és nem is kell arra figyelnie senkinek, hogy az ízlésünknek vagy elképzelésünknek kedvére tegyen. 
Időről időre a világ különböző pontjain levő emberi kultúrák közül kiválasztunk egyet, onnan is csak egyetlen szót, de nem adunk hozzá leírást. Aki ismeri, annak minek is, aki történetesen nem, az vesse utána magát a szónak.

A mostani játékunk szava:
DABKE




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése