Keresés ebben a blogban

2016. augusztus 20., szombat

Ferragosto

Írta: bikassygergel

Ezt a címbeli szót mindenki ismeri, aki átment az olasz nyelvvizsga alapfokán. Gia! (itt hiányzik egy ékezet, de bátran mondom és írom, mert én már a középfokon is túl vagyok.) Ezenkívül bizonyos rémülettel most jövök rá, hogy a Ferragosto szó eredetét tétován ismerem csak: "agosto", az persze rendben, de ez első fele ("feria, ferie?") bizonytalan. Ferragosto idején minden római elhagyja a várost. Ilyenkor némileg olcsóbbak az árak, és aki nem fél a hőgutától, akkor utazik oda. Ferragosto = augusztus 15-20. 
A magyar "állami ferragosto" a borzalmas államiságokkal nagyon taszít, ezért úgy tíz éve néhány napra belemásztam a felfűtött római kohóba. Caniculissima maxima! (Olasz-latin keverék, én kreáltam félálomban a huszonegy órás autóbuszúton.) A léghűtés elromlott, klinikai veszélye támadt a hőhalálnak. Rég volt, alig vénültem még, bátran vártam Rómát. A buszban 37-38 fok lehetett, sok fiatal nő még a blúzát is levette, melltartóban utaztak nekem. Most, 12 év múltán firka-jegyzeteimet bogarászom, ezek nem kerültek be Róma-könyvembe (Saját Róma, Bp., 2006) Firkák, vagyis nyelvileg is fésülendők. Bizonytalan képek. Összemosódó oda- és visszautak a busszal. 

A Terracinában élő fiatal, mosolygós magyar nő odafelé. A Hamvas Bélát ismerő tiszafüredi idős asszony visszaúton. A Dolomit-völgy sárga agyag-folyama úszik el mellettünk a mélyben, éjszakai kék-sárgában, de közben Az elnök különgépe című amerikai film otromba hangzavara, az amerikai elnök egymaga számol le egy csecsen gépeltérítő bandával. A sárga-kék természeti szürreália nehezen küzd a butaság hatalmas hangerejével. Ki mennyit adna most a csendért? A tömött buszon senki nem nézi a sárga-kék dolomit agyagfolyamot, mindenki az elnök harcát nézi. A Hamvas Bélát ismerő idős asszony elaludt. 

Megérkezés: még a buszon fiatal ferences. Nem ismeri a szaleziánusok szállását, ahol majd négy napig lakom. Állítólag Esztergomban van a magyar szaleziánusoknak iskolájuk és rendházuk. Elvánszorgok a Gregorianum Egyetem palotájába. Nyári szünet, de azért van élet valami. Várok erre a valamire a hatalmas aulában. Leírok mindent a hirdetőtábláról, amit csak tudok: az ír dékánnal kezdem: “R.P. Kevin Flanner, decano della Faculta di Filosofia.” (Mi lehet a véleménye O’Flahertyről, aki a nácik ügynöke volt a Vatikánban?) Disszertáció-hirdetmények: Olga Gavendova (laica) difenda la dissertazione: “L’uomo, come essere morale, nella fil. Di M.F. Scineca (Seneca?) – 28.: R.D. Joy Ouseph Ainigadan. “The nature of the open society at Karl Popper” Jun 30: R.P. Jérome Ndage Miefike: “La causalità e i scabri” Oinekube (?) Fatusi (?): “La philosophie de Gabriel Madinier (esetleg mégis Gabriel Marcel?): la conséquence de l’amour”. Addig jegyzetelem, míg kezdődik a kínai (koreai?) doktorandusz-avatás: Eunemee Park a neve. Vizsgáztató főpap érkezik sietve és gratulál: “Dottoressa! Dottoressa!” Mindenki tapsol. Egy másik dolgozatcím: “Looking St Augustin.” A nagy aulában kisgyerek rohangál, mint a Roma Tre kisebb “aulájában”. 
Universita Gregoriana
Kint koldusnő szólít meg: “Padre!” Szúróan forró nagy nyári pokolba jut a Padre. Via Taranto: Váci út-szerű. Mastroianni hajdani bisztrója nyomán (Caffe dello Sport, billiárddal) hosszú, poros, fantáziátlan út. Trattoria dal Brutente v. Bruttone? – Trattoria da Gigi – Enoteca la Vecchia Romma – Restaurante New Hongkong – tán ez volt, ennek a helyén, mert ez volna csak abszurd változás. - San Giovanni Laterano: Gran Caffe Circi és Caffe Donati, egy kávézó a falaknál 2 névvel. 

A falrács mellett ülök: két itthonos középkorú magyar nő szatyrokkal. A lengyelek itthonosságával beszélnek piacról jövet. A falakon kívüli hatalmas San Paolo székesegyház előtti vásár – ivókút, vénasszony-koldusok. A székesegyház kerengője, bárki bármit mond: kisebb, mint a Diocletianus Termáinak templomáé. Nagy zápor. Colosseum: még nagyobb zápor. A Domus Aurea bejáratánál egy művtörténet szakos egyetemista lány épp felerősíti a névkitűzőjét, mielőtt nekilát vezetni az első turistacsoportját: nevét felírom: Floriana Vellati. Floriana a turista balekok élén behatol a sötét alagútba.
San Paolo
Cinecittà pampái, pusztasága, vörös téglaépülete: fölényes portás enged el maga mellett, hogy aztán vissza kelljen jönnöm egy elektromosan őrzött kiskaputól. Vert visszautamat gúnyosan figyeli üvegkalitkájából. Van Signore Mariotti-tól engedélyem? Nincs. Mosolyra sem méltat. Negyven perces metrózás következik. Még jó, hogy ilyen eddig nem tapasztalt kánikulában második napja nem vagyok éhes. A Biblioteca Nazionale zárva: nagy üres rácsok, itt portás sincs, vagy sziesztázik. Menjek a Goya-kiállításra? A Piazza Barberini Goethe dicsérte tere télen-nyáron lehangolóan hat rám, afrikai napon nem keresem a Palotát, ahol nem is biztos, hogy még nyitva a Goya-kiállítás, semmi sem biztos, csak a 38 fok árnyékban. 

Fellini és Giulietta Masina házát akarom megnézni. Gyönyörű csend van az elegáns kis zöld utcában, fél percre a város közepétől. A forróság átitatja a vatta-nyugalmamat (holott épp csak a nyári meleg burkol be óvón és védőn vatta-nyugalommal.) 
Via Margutta
Baktatás a Piazza del Popolóra és tovább. Átkelés a roppant téren: felülről fogyó fekete pont lehetek egy fehérre izzott betonlapon: nem érem el a végét? Át a Popolón, át a városfalon: velem együtt jó néhány túlélő. Pesthez hasonló szürke bérház a Flaminio elején, a Via Giambattista Vico sarka. Itt ültem a kocsonyás tölgyről kiáltozó, nekem falevelet tépő fura alakkal egy presszóasztalnál. Szürke, nagy bérház, érthetetlen, de pontosan olyan, mint Pesten, a hatodik kerületben. Itt nem volt osztrák építészet, mégis? Valószínűleg vízió. Hotel Pavia – csendes lehet. Lila bougainville-fürtök a zöld bejáratánál. Nem a legdrágább hotel, csak négyszázezer líra, potomság. Elvánszorgok innen. 

Egy éjszakát mégis tölthetek a Szaleziánus Szálláson. Másnap átköltözöm a Hotel Stromboliba. Kínaiak tartják fenn: gyanús hajnali társaság. Csak a Rossellini-filmcím miatt választottam. Választásomat semmivel nem honorálják, nyilván nem látták a filmet. Azon négy 37 és az egy 39 fokos július eleji napon – az EUR és a Cinecittà balul sikerült expedícióját leszámítva mindvégig ott maradtam a Termini közelében, át sem mentem a Trasteverére, de még a Navona közelébe sem. Meg sem néztem a Via Garibaldit. Most a Pasoliniről szóló könyvben olvasom, hogy Beatrice Angosti (Rafael Alberti élettársa) a Via Garibaldi 88-ban lakott. Csak nem abban a kanyarulati okker házban, a tetőteraszosban, ahol én szeretnék? 
Buszon. A fiatal franciscánus elmondta, hogy Szlovéniában szaleziánus a legfőbb méltóság. Ki is? Ljubljana püspöke? Vagy Maribor püspöke? Renault 4-klub és a szaleziánusok, gondolom: Mariborban még mindig gyártják a Renault 4-es mini-kocsit. Közben egy kisgyerek kántál Modena határában: “A Ferrarit nem Ferrarában, hanem Modenában gyártják”. Miért az övék a Sacro Cuore? - kérdem. Beszél Don Bosco életéről. Némi csodálkozással hallom, hogy Pesten is van Don Bosco-könyvesbolt. A Vatikánnak oly kínos O’Flannery-ügyről a franciscanussal beszéltem a buszban? Vagy aztán csak sportról beszéltünk? Azt mondja, Itáliában a franciskánusok csapata lett az egyházi bajnokság győztese. A szaleziánus-franciscánus döntő olyasmi, mint Angliában az Oxford-Cambridge regatta. Milyen színű volt a Gazzetta dello Sport első száma? Rosso a helyes válasz. Ma: verde (vagy fordítva). Sokat tud a sportról.

Marta Prelato azt kérdezte Andrea Wilheimtől Pesten a távollétemben, hogy hallotta-e: három hőgutás napra busszal elutaztam Rómába. Csak három napra. Nyilván azért, hogy egy jelzőt majd kijavíthasson a kéziratában, felelte Wilheim. Vajon ez a nagy hőgutás utam a Roma Ultima? Utolsó próbálkozás, hogy majd el tudjam mondani? Otthon aztán majd kivágom az ultimót, és puff, csak akkor látom: bukta, és vesztettem? Mások söprik be a pénzt, mások írnak jobb jelzőket? Ha jobb, meghajlok, de jaj nekik, ha csalni akarnak, és más Róma-szövegét jobbnak hirdetik. Késsel odaszegzem pénzt besöprő kezüket az asztalhoz – és akkor jön a ultimo, az én Rómám, nem előbb. Enyém a vár, tiéd a siker-lekvár. Róma, 38 fok árnyékban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése