Keresés ebben a blogban

2016. június 22., szerda

Nyári lazulás

Írta: Inkabringa


Nyár van. Lazulunk. Ilyenkor néhány lopott óra a napfényben is helyre billenti a világot. Olyan szép minden, ami a földből kinő, olyan jól komponált az ég felettünk: a világ teljesen rendben van, az ember meg majd felnő hozzá, hogy ne akarja saját dölyfös orcájára formálni.

Micsoda szerencse, hogy van nálunk nyár. A trópusi országokban mindig nyár van, az északi országokban meg sosincs igazi nyár. Egyik helyen sem tudják milyen mámorító belépni a nyárba. A nyár bódító érzéséhez kell ez a körforgás, hogy dideregjünk, hogy sötétben botorkáljunk, hogy kámpicsorodjunk a szürke égre, aztán meg üljünk egymás mellett döbbent gyönyörűséggel, hogy végre színe, ereje van a létnek, hogy végre nyár van. 

Ideje lenne új bejegyzésnek, de még kicsinyég lazulunk. Ezt ajánljuk mindenki másnak is. Nézze a fákat, a füvet, a madarakat, a vizet, a szikrázó eget és a lombok árnyékát. Nézzen meccset, vagy ne nézzen, ahogy kedve s elvei engedik. Fecsegjen, vagy hallgasson. Ne búsuljon, hanem tervezzen, ha úgyse jó, akkor újratervezzen. Majd kisüti a nyári nap a megoldást. Süssön a nap és frissítse zápor - így teljes és tökéletes a nyár.

Mindenki csobbanjon, napozzon, aludjon a diófa alatt, és bringázzon szabadon bele a világba. A bringa jól áll a nyárnak, és a bringa nyáron gurul a legvidámabban.

Esterházy Péter mondatait évek óta fejből idézem, megtanultam, mint egy verset. Pontosabban fogalmazva annyiszor elolvastam, hogy örökre bevésődött. Volt már a blogban, és legyen itt minden nyáron. 
Végre valami ne tőlünk függjön, ne a jókedvünknek, szerencsénknek, boldogságunknak legyen kiszolgáltatva, hanem legyen: mint a természet. Mint a napsütés. Mi meg ülnénk a kerti fehér karosszékekben, valaki talán még könnyen mellettünk, és arcunkat a fénybe tartjuk. Ez volna az ünnep – jön, amikor ideje van, harmónia és jóság nő a nyomában, és nemcsak jobbá változunk, de a másik jóságára is rálátunk.”

Lesz majd új bejegyzés is hamarosan. Addig mindenki nézze az eget, a fákat, és azt, aki ott ül mellettünk a kerti karosszékben.  




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése