Keresés ebben a blogban

2016. június 27., hétfő

Giuseppe Ferrara halálára

Írta: bikassygergel

Nyolcvannégy éves korában meghalt a "másik" Ferrara, igényes és ismert olasz filmrendező, aki talán kevésbé neves, mint a világhírű amerikai Abel Ferrara, de így is méltánylandó életművet hagyott hátra. 
Giuseppe Ferrara (1932-2016)
Egészen fiatalon (1957) máig sokat idézett kis könyvet írt az (akkori) új olasz filmről, majd Visconti és Francesco Rosi ifjú munkatársaként a neorealizmusból kinövő "fikciós dokumentarista" stílus művelőjeként néhány jelentős filmet készített. Ezek közül többet Magyarországon is vetítettek (Palermo száz napja; A Moro ügy). 
A napokban, a Moro-elrablás évfordulóján megint új "felfedezésekkel" állt elő a bulvár- és a komolyan vehető sajtó. Most épp egy hajdani maffiozo vezér leplezi le a felelősöket. A bűnvezérnek becsületszóra kell elhinnünk, amit mond. Olyan ez, mint Pasolini halálának új meg új "átértékelése". Megjegyzendő, hogy az imént említett amerikai Abel Ferrara legutóbbi filmje épp Pasolini utolsó három napjáról szól - és a film talán jobb, méltányolhatóbb, mint a külsődleges eszközeiről, bombasztikus stílusáról ismert amerikai sikerrendező legtöbb műve. 

Giuseppe Ferrara egyik filmje sem volt üresen bombasztikus. A nagy neorealisták utódjaként nem "sikerrendezőként", hanem becsületes mesteremberként dolgozott. Így írta be magát az olasz film történetébe.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése