Keresés ebben a blogban

2015. szeptember 8., kedd

Éljen Hannibál! Vesszen Nyúl!

Írta: YGergely


Éljen Töhötöm, éljen Nyúl! Ezt a figyelemre méltó jelszót vértolulásos nemzeti ifjak zergetollas gyülekezete skandlja Fábri Zoltán Hannibál tanár úr című filmjében. Előtte mást skandál, mikor mire bőszítik. 

Nyúl Béla tanár – a film hőse – dolgozatot publikál egy szaklapba, melyben azt fejtegeti, hogy Hannibál nem öngyilkossággal fejezte be életét, hanem egy karthágói forradalom idején pusztult el. Egykori osztálytársa, vitéz Muray Árpád a parlamentben ítéli el ezt a nézetet. „Forradalomra uszít az óbudai tanár”; „Guruló rubelek Óbudán” – írja hatalmas szalagcímekben az Ébredő Magyarság. A tanár ennek ellenére sem vonja vissza nézeteit. A Töhötöm Szövetség „számon kérő nagytáborra” hívja híveit az óbudai Amfiteátrumba. Ott vitéz Muray Árpád szónokol tüzesen, s ezt hallva a tömeg előbb azt ordítja: „Vesszen Hannibál, vesszen Nyúl”, majd a „felfüggesztett gimnáziumi latintanár” nézeteit töredelmesen visszavonó szavaira s Muray testvér tapsára üvöltve ünnepelni kezdi Nyúl Bélát. Ebbe az ünneplésbe aztán belehal Nyúl tanár úr…

A Hannibál tanár úr 1956-ban készült. Ha jól emlékszem, épp csak bemutatták 1956 októberének első hetében, igazából valamikor ’57 tavaszán kezdték játszani a mozikban.


A politikától áthatott mindennapok emberi butaságtól és gonoszságtól gőzölögnek itt. Figyelemre méltó a film expresszionista ereje, Fábri gondos realizmussal rajzolja meg a környezetet is. A lényeg mégis az, hogy az emberi butaság örök és végtelen. Nyugtalanító és jó volt látni Nyúl Béla latintanárt, amint kitart nézetei mellett. Sajnáltuk, amikor már behódolna a hatalomnak. Jó újranézni Fábri Zoltán alkotását, de nemcsak azért, mert szembesít a politikai hülyeséggel.

A film még akkor is remekmű, ha ma már egészen másként csinálnak filmet, ha sok expresszionista ízű képsora talán a maga korában is ómódinak hatott. Egy remekmű titkát nehéz megmagyarázni: a formájában rejlik, de, mint a Hannibál tanár úr példázza, nem feltétel, hogy ez a forma korszerű, pláne, hogy divatos legyen.

Én bizony csak magát a filmet nézem. Hangulata van, emberteremtő ereje, kemény humora, fogékonysága az emberi aljasság és butaság ábrázolására.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése